Završetak Web::INDUSTRIJE u ranim jutarnjim satima

19.06.2015.

Web Business Day i Web Development Day, dva velika dana Web::INDUSTRIJE su iza nas. Kako je bilo, što su rekli sudionici, kada je sve završilo, pročitajte u nastavku.

Kako je sve počelo

Pripreme za ovakav event traju mjesecima, kreće se iz uzbudljivog kaosa, završava se savršenim redom. Osluškuje se bilo dosadašnje publike i bilo klijenata. Odluka je pala i razmjestila se u dva dana Web::INDUSTRIJE 2015 kojoj je naslov bio INTERNET, FULL OF WEB. Da, inspiracija je potekla od slogana hrvatskog turizma koji je pun života, a za ovu manifestaciju je bilo svojstveno da je puna weba.
Predavači su pripremali svoje teme, odgovarali na Znatku, organizacija manifestacije brojala je dane. 11.06. u 9:00 h otvorena su vrata Web::INDUSTRIJE 2015, a najnestrpljiviji su već od 8:00 čekali na akreditacijama.

Prvi dan 

Teme poslovanja i internetskog marketinga okupile su veliki broj sudionika manifestacije. Tražilo se mjesto više i nakon zatvorenih registracija. Binom su prodefilirali vrsni stručnjaci, svatko od njih imao je svojih 20 minuta. Neki su se zaletjeli i uzeli nešto više od 20 minuta, ali nije im za zamjeriti sve dok čine dobro za zajednicu. Naučili smo nove stvari, otvoreni su nam novi vidici, potaknuti smo da idemo dalje s novim idejama i novom energijom.

Tijekom prvog dana dodjeljene su i Masterweb nagrade najboljima koji su preuzeli svoja priznanja, sretni jer je netko cijenio njihov trud i rad i to javno obznanio. Avalon je sve pobjednike nagradio Business paketima od kojih zastaje dah jer, Avalon je uvijek široke ruke. Jedni od triju pobjednika kategorije Najbolji web-dizajn 2015, Varaždinska banka, nisu sakrivali svoju sreću i oduševljenje, a njihova je predstavnica ponosno pozirala s Masterweb priznanjem u ruci i pokazala svima što znači vjerovati u sebe i svoj tim koji može donijeti samo pobjedu.

Zadnje predavanje koje je sve prisutne opustilo i nasmijalo, bilo je izlaganje Miroslava Varge o sexu i Google-u. Zapamtli smo koje ključne riječi valja koristiti, a koje izbjegavati, a najviše smo zapamtili u kojim gradovima lijepe naše su najtraženije dame noći uz pomoć Google-a. Varga se nije ustručavao koristiti riječima od kojih mnogima pocrveni lice, a sve u svrhu edukacije koju je nemoguće zaboraviti. 

Drugi dan

Iza ležernosti prvog dana, stigao je malo programerskiji i ozbiljniji dan gdje je bilo potrebno puno više koncentracije oko tema koje su slijedile. Ništa manje zanimljivo niti manje poučno, dapače, i drugi dan predvodili su profesionalci. U prvim redovima sjedili su štreberi koji su nakon svakog predavanja imali pregršt pitanja čime su razbijali led i pomogli svima nama da još bolje shvatimo ono što je predavano.

Sudionika je bilo manje, no atmosfera je i dalje bila živahna. Za kraj je organizator čuvao šećer - nagradnu igru. Mediji su najavljivali nagradni fond od 24.000 kuna što je mnogima zvučalo nemoguće. Kada je prekrasna hostesa Katarina krenula u sakupljanje vizitki, začudio je mali broj istih. Ljudi su prestali vjerovati da postoje dobre i vrijedne stvari koje doista dobijete na poklon, no organizator ih je razuvjerio.

Pripremljeno je 17 nagrada od sponzora nagradne igre; Web Marketing Akademija, Web::Edukacija, Avalon i Kisha. Kada je izvlačenjem svih 17 nagrada podijeljeno, u kutiji je ostala jedna jedina vizitka. Iz organizacije se nisu dvoumili i osobi koja nije bila sretne ruke poklonili su dvodnevnu edukacije iz internetskog marketinga u vrijednosti 2.000 kuna, tako da su s nagradama otišli svi koji su sudjelovali u njoj.

No, s nagradnom igrom nije sve završilo. Neki od predavača i organizatori nastavili su s druženjem uz čaše vina i krigle piva. Web::INDUSTRIJA zatvorena je u ranim jutarnjim satima, nakon mnogo ispijene tekućine, dobre glazbe, klubova, druženja, plesa i smjeha.

Svi koji nisu ostali do samog kraja, a kraj je kad to organizator kaže, neka drugi puta učine pametnije. Posebice dio predavača koji, na veliku žalost svih prisutnih, napuste događaj odmah nakon svog predavanja i time zapostave publiku koja to nikako nije zavrijedila.

Što kaže anketa

Sudionici koji su na vrijeme ispunili anketu, u iščekivanju su prezentacija prvog i drugog dana koje će dobiti na svoje e-mailove. Hvala im na ocjenjivanju i komentarima.

TOP 5 predavači

Listu najbolje ocijenjenih nose:

1.) Miroslav Varga (4,86)

2.) Bernard Toplak (4,54)

3.) Ivo Lukač (4,44)

4.) Fatos Hoti (4,42)

5.) Stjepan Zlodi (4,32)

Ni jedan od ostalih predavača nije ocijenjen ocjenom nižom od četvorke (najniži prosjek iznosi 3,84). Ovo je pokazatelj da organizator odabire, kao i uvijek, kvalitetan kadar koji je sposoban prenijeti svoje znanje na sve prisutne te tako doprinijeti cijeloj web zajednici.

Voditelji prvog i drugog dana razlikuju se u decimalama, a obojica su od publike nagrađeni peticama; Robert Petković (4,59) i Dino Oreški (4,48) odlično su i ležerno odradili voditeljski posao, a publika je ocjenama pokazala da ih voli, a kako i ne bi. Organizator ih je iznenadio Kisha kišobranima uz podršku Gorana Čandrlića, the čovjeka ovog fantastičnog projekta.

Sudionici konferencije bili su iz svih dijelova Hrvatske; Koprivnica, Ivanec, Pregrada, Zagreb, Velika Gorica, Sveta Nedelja, Zaprešić, Osijek, Umag, Zadar, Dubrovnik. Svi koji nisu iz Zagreba, pokazali da vrijedi doputovati u njega i biti dio ovakvog događaja.

Ne krijemo ništa

Kao i svaki put, kao i nakon svake manifestacije, konferencije ili sajma, organizator objavljuje javno i pohvale i pokude koje su anonimno napisane u anketi.

 • Znam da to nije do organizatora, no neki od prezentera stvarno nisu bili na visini zadatka.
 • Moja primjedba organizatoru ide što nije dodjeljena nagrada za najbolji web turizma jer smatram da to nije u redu. Druga primjedba je ta da najbolji web "vabe" nije zasluzio tu nagradu jer je to kupljeti wordpress tamplate kojeg imaju stotine stranica samo, dok sve 3 spomenute web stranice u turizmu imaju daleko bolji web kojeg vi kao organizatori niste bili u stanju ocijeniti...
 • Prostor nije bio prikladan ni za jedno predavanje osim za stand up Miroslava Varge. 
 • Nekada se satnica bolje poštivala! 
 • Drugi dan je bio potpuno izvan rasporeda.
 • Nemam nekih primjedbi
 • Ljude iz žirija za najbolji web u turizmu ( Marijana Prtenjača (Ilirija Hotels), Davor Blaguški (Virtus dizajn) i Ivica Kruhek (Marker) ) ne bi trebalo više angažirati u žirije. Turizma je jedan od hrvatskih i svjetskih naj zastupljenijih grana na internetu i sa poslovnog aspekta web stranice u turizmu imaju jako veliki značaj u prihodima tih tvrtki. Činjenica da je u toj kategoriji bilo najviše prijava govori o tome da je bilo i kandidata a njihov odnos prema tome je ili aljkavost ili osobni interesi jer im očito nije ništa dobro što oni nisu napravili ili njima nije napravljeno.
 • Ugodna atmosfera, vidljiv uložen trud i dobra atmosfera, rado dolazim...
 • Pohvala za drzanje rokova i opcenitu predorganizaciju, dobro rasporedene pauze i rasporede predavanja
 • Jedinu pohvalu mogu dati za nastup Miroslava Varge, on je jedini bio vrijedan dolaska. Sve ostalo je bilo guljenje vremena
 • Martina, sve je bilo super.
 • Više nego ok! Zahvaljujemo na svemu i puno uspjeha u daljnjem radu!
 • Dosta dobrih i odličnih predavanja. Nastavite u tom smjeru.
 • Nastavite i dalje sa organizacijom konferencije i nagrađivanjem web siteova. Takvo nešto je nužno potrebno ovoj našoj malo državi.
 • Pohvala organizatoru na sadržaj odnosno izbor tema, iako nažalost nisam mogla sudjelovati na većini predavanja. Rado bih da sam mogla! Pozdrav
 • Odlična, konferencija, samo tako naprijed, veselim se sljedećoj!
 • Nisu svi predavači ocjenjeni jer se drugi dan odnosio većinoma na development koji meni nije blizak te nisam prisustvovala svim predavanjima, stoga nisam kompetentna ocjenjivati ih.
 • Pohvala za dužine prezentacije, sjajan odabir moderatora i voditelja koji je povremeno spašavao katastrofične govornike, svidjela mi se ležernost atmosfere, pohvala za odabir predavača i relevantnih tema :)
 • Odlicna organizacija, ugodno okruzenje, pripremljeni predavaci, jako edukativno

Panelisti prvog dana (Tomislav Skorup, Saša Stanković, Robert Petković i Dino Oreški), pod palicom Dražena Tomića ocijenjeni su vrlo dobrim, točan prosjek iznosi 4,22.

4,34 ocjena je publike za pravovremeno informiranje o manifestaciji, a nešto nižu (4,20) dobila je atmosfera The Movie Puba.

Hvala svima što ste bili dio ovog događaja!
Veliko hvala našim izvrsnim predavačima, nenadmašivim voditeljima, Masterweb žiriju, panelistima, neskromnim organizacijskim partnerima te vrijednim medijima koji su nas pratili u stopu.

Vidimo se ... možda već nakon ljeta!