Sajam je vrlo pristupačan oblik promocije

09.03.2011.

Kako i sami znate da sajam nije "gospodarska izložba", već mjesto susreta kupaca i prodavača, mjesto za konkretne dogovore, edukaciju i druženje.

Da li će ovogodišnji sajam s predavanjima Web::INDUSTRIJA 2011 i besplatnom ulaznicom za sve (uz ovu obaveznu on-line prijavu) biti pokazatelj u kojem smjeru se razvija domaća internetska industrija? Koliko je IT sektor uopće zahvatila gospodarska kriza? Prema nekim međunarodnim istraživanjima među organizatorima sajmova po Europi, upravo su sajmovi odličan pokazatelj regionalnog razvoja ekonomije, te utjecaja aktera na tržištu na koje su fokusirani. Iako pokazatelji u Europi govore da su mnoga tržišta još uvijek u padu, oporavak se nazire u azijskom dijelu svjetskog gospodarstva. Zato sada i europski organizatori sajmova, koji prolaze kroz najjači utjecaj krize na svoje poslovanje, redefiniraju svoje poslovanje i pokušavaju opstati na tržištu.

Iako je u gospodarstvu 2010. godina bila izrazito zahtjevna, organiziran je drugi sajam internetske industrije u Zagrebu - Web::INDUSTRIJA 2010 - Boom! Prema održanom sajmu u 2009. godini, možemo se čak pohvaliti o porastu prihoda od sajma za 12%.

Početak 2011. godine obilježen je blagim optimizom, pogotovo kada je riječ o turizmu, ali i online uslugama namijenjenim turizmu. Zato je jubuilarna konferencija Kolektiva Web::Strategija X, s temom online prodaje u turizmu, obilježila porast prihoda preko 100% u odnosu na najbolju konferenciju održanu prije početka recesije u Hrvatskoj. Takav veliki interes za sponzorstvom i nastupom na ovom događaju organizatori objašnjavaju odlično pogođenom temom, ali i tajmingom unutar godine (taman prije turističke predsezone i glavne sezone).

Dvojako značenje sajma za web developere

Kako dana u doba novih medija kao što je web znamo čuti da je vrijeme sajmova prošlo i da je Internet jedan veliki sajam koji radi 365 dana u godini od 0 do 24, jasno je svima da je web unaprijedio komunikaciju, informiranje i edukaciju, te učinio ljude jedne drugima dosptupnijima - ipak je i dalje ostala ljudska potreba za komunikacijom lice u lice, osobito kod upoznavanja i poslovnog dogovaranja. Kako je Ivan, jedan naš prijatelj rekao - "Sajam danas ima dvojako značenje za web developere - ili se upoznamo na njemu i surađujemo kroz e-mail poslije sajma, ili se dogovorimo kroz e-mail te uspješno sve odradimo, ali na sajam dođemo jer jedino tada imamo vremena da se upoznamo uživo".

Gledajući ranije spomenuta istraživanja, utjecaj weba na organizaciju sajmova je prilično zanemariv. Navodi se tek brojka od oko 6%. Zbog toga je jasno da web nije konkurent sajmu, pa makar on bio i o web industriji (op. aut. kao što je Web::INDUSTRIJA 2011 - BeSeen), već sajamski pristup promociji, zajedno s webom stvara suživot dva prodajna kanala za stvaranje novih prilika i sklapanje novih poslova.

Upravo je sajamska interakcija uživo između kupaca i izlagača (web stručnjaka!), pa i zbog networkinga i upoznavanja poslovnih partnera razlog zašto se posjetitelji, ali i izlagači ponovno vraćaju na sajam Web::INDUSTRIJA. Naravno, tu su i besplatna edukativna predavanja za sve one koji si ne mogu priuštiti dolazak na sve tri Web::Strategije - elitističke (zbog organičenog broja sjedala) konferencije.

Svima je jasno da marketing ima za cilj povratiti ulaganja (eng. ROI = Return Of Investment) i to najviše što može. Pogotovo danas u vrijeme gospodarske krize. Uspoređujući neke druge medije (koji nisu web), sajam je daleko pristupačniji oblik marketinške promocije, te isto tako najizravniji oblik komunikacije sa kupcima. To su prepoznali postojeći izlagači na sajmu Web::INDUSTRIJA - vodećem hrvatskom sajmu o web poslovanju, web developmentu i web oglašavanju.

Ako ste ove mogućnosti prepoznali i Vi - saznajte ovdje kako se promovirati i nastupiti na sajmu, a svakako se prijavite za dolazak na sajam - jer ulaznica je besplatna! :-)

Vidimo se!