Pobjednici natječaja startUPweb 2011

03.05.2011.

Proučavali su. Pažljivo ocjenjivali. Nezavisno i neometano. I konačna odluka je pala! Nagrađeni, jedan - najbolji od najboljih te čak troje odličnih, su...

Prošli tjedan su završene prijave za natječaj startUPweb 2011, a ovaj, samo par dana prije održavanja sajma imamo pobjednike. Nezavisni ocjenjivački žiri u sastavu Davor Maričić, Miroslav Varga, Dalibor Marijanović i Mihovil Barančić upravo je samostalno ocjenio sve prijavljene za natječaj startUPweb 2011 ocjenama od 1 do 5, te smo izračunali primjenom aritmetičke sredine rang ljestvicu svih prijavljenih, pa i pobjednike natječaja!

I nastao je problem! Rangirani na 3. i 4. mjestu imali su jednaki broj bodova. Što sada? Marketing odjel, organizator sajma Web::INDUSTRIJA 2011 i konferencija Web::Strategija, odlučio je izaći u susret treće i četvrtoplasiranom te dodjeliti BETA paket nagrada i četvrtoplasiranom na rang listi. No, sve je još ovisilo o Goranu Blagusu, iskusnom poslovnom coacher-u koji pobjednicima dodjeljuje osmo-tjedni on-line program izgradnje produktivnih navika kroz Business Coaching by Goran Blagus. Nakon razgovora s njim - pristao je!

Dakle, donosimo listu četiri pobjednika natječaja startUPweb 2011!

Lista pobjednika natječaja startUPweb 2011

Pobjednici ovogodišnjeg natječaja čine sljedeći prijavljeni projekti:

  1. Streaming.hr - www.streaming.hr
  2. Krojevi po mjeri online - www.krojacica.net 
  3. WhoAPI - www.whoapi.com 
  4. Preporucamo.com - www.preporucamo.com 

Napomena: Pozicije 3. i 4. dijele jednake ocjene. Razmješteni su na ove dvije pozicije prema vremenu prijave.

Čestitamo dobitnicima koji su osvojili vrijedne nagrade! Ujedno zahvaljujemo i članovima žirija što su odradili ovaj važan posao ocjenjivanja, te zahvaljujemo sponzorima ovog natječaja - Institutu za elektoničko poslovanje, Escape studiju iz Osijeka, BICRO-u, CRANE-u, logIT internet uslugama iz Varaždina, te Business Coaching-u by Goran Blagus.

Pročitajte u nastavku što su nositelji prijavljenih rješenja napisali prilikom prijave za ovaj natječaj.

 

1. Najbolji od najboljih - "Streaming.hr"

NOSITELJ PROJEKTA:
Karlo Dževerlija (Petrinja)

OPIS PROJEKTA:
Uvjerenja smo kako smo upravo prijavili web rješenje vrijedno Web Start-up nagrade. Počevši s veljačom 2011. kao hrvatski partneri Attention Interactivea, LLC iz Los Angelesa, odlučili smo prenijeti know-how u Hrvatsku i specijalizirati se za web video produkciju, popularno – streaming.

U jednoj rečenici, prosto: mi šaljemo sliku uživo na Internet, koristeći fantastične prednosti weba.Na ovaj način uz budžet značajno/višestruko manji nego za TV produkciju, slika s konferencije, sporta, seminara, svečanosti, prezentacije, skupa, modnog ili glazbenog eventa biva odaslana širom zemlje, regije, ali i maksimalno šire. Svakom tko ima pristup web prostoru.

S lica mjesta za organizatore evenata i za predstavnike web portala video sadržaj emitiramo u trenu kada informacija nastaje. S do max. šest kamera, uz komentatora, potpise, grafiku, slow motion, emitiranje video oglasa... informacija biva emitirana u najzanimljivijem, multimedijalnom obliku!

Osim vlasnicima evenata Streaming.hr je zanimljiv i online medijima. Dok druge redakcije tipkaju vijest i kasne s uploadom slike, naš portal-partner već je emitirao vruću informaciju o ostavci premijera, o ekscesu na pressici NK Dinamo i već je prenio sjajan štimung s koncerta Prljavog kazališta. Bonus: video ostaje na serveru dostupan i onima koji su zakasnili na prijenos uživo.

Još ponešto o nama kazat će Vam već sada duga lista referentnih projekata poput: revija na Cro Á Porteru, niza poslovnih konferencija u svim elitnih zagrebačkim hotelima, nogometne utakmice 1. HNL Cibalia – Varaždin, streaminga za Atlantic grupu i drugo - puna lista:
http://streaming.hr/index.asp?dir=najave-datumi-streaminga

A tu je i neduga (i kažu nam lijepa) prezentacija koji smo pripremili za žiri: www.Streaming.hr/prezentacija 

POSLOVNI MODEL:
Financijske koristi - za klijente:

  • pay-per-view: klijent (opcionalno) može naplatiti gledanje prijenosa
  • klijent vrti svoje oglase u video prijenosu
  • klijent nema potrebe za velikim budžetom inače potrebnim za TV prijenos
  • ušteda: klijent ne ulaže u vrijednu video-opremu
  • ušteda: i klijenti s manjim budžetom (zbog kojeg inače ne mogu doći na TV) dobivaju priliku emitirati poruku pred ogromnim auditorijem
  • ušteda: klijenti web portali nemaju potrebe za full-time zaposlenicima nego naručuju uslugu samo za poslovno korisne (popularne) evente.

Financijske koristi - za Streaming.hr kao pružatelja usluge: Već u start-up fazi odaziv je najiskrenije - izvrstan, što dokazuje ispravnost projekcija u našim poslovnim planovima odnosno – smislenost usluge. U vrlo kratkom razdoblju prodali smo uslugu nizu zadovoljnih kupaca. Streamali smo tako za Atlantic grupu, emitirali smo video-signal iz Arene Zagreb, s Cro Á Portera, s presice Nove ljubljanske banke, regionalne NLB lige, streamali smo čitav niz sportskih događaja, među njima utakmice Cibone, Cedevite i utakmice A reprezentacije za Hrvatski košarkaški savez. Zato o nama već sada pišu poslovne tiskovine Lider i Business.hr.
http://streaming.hr/prezentacija/Lider-o-Streaming-hr-Intervju.jpg
http://streaming.hr/prezentacija/BussinesHr-o-nama-StreamingHr.jpg

Ovo web rješenje već od početka uživa financijsku korist kroz naplatu sofisticirane usluge podržane hi-tech opremom te kroz zaradu od onih pay-per-view prijenosa popularnih događaja na koja polažemo prava. Predviđamo da će nam se ulaganje (za sada) od oko 200.000 kn u vrijednu opremu i obradu tržišta u smislu širenja informacija o postojanju usluge te obrazovanja potencijalnih klijenata o prednostima naše usluge vratiti kroz cca. 3 godine.


2. Odličan - "Krojevi po mjeri online"

NOSITELJ PROJEKTA:
NETKOD - Internet usluge (Zagreb)

OPIS PROJEKTA:
Konstrukcija krojeva za šivanje PO MJERI, distribucija e-mailom, mogućnost printanja na A4 formatu, oglasnik poslova (ponude i potražnje) u tekstilnoj grani, imenik poslovnih subjekata (besplatni!) također vezan uz tekstilnu industriju, community servis... 

POSLOVNI MODEL:
Web shop, oglašavanje 

 

 


3. Odličan - "WhoAPI"

NOSITELJ PROJEKTA:
GEM Studio (Rijeka)

OPIS PROJEKTA:
WhoAPI je usluga odnosno sustav za masovnu provjeru dostupnosti domena i ostalih podataka o istima. Samo neki od dodatnih podataka su: informacije o vlasniku, ip adresa servera gdje je domena usmjerena, nameserveri, mx postavke, geolokacija, Google(tm) Pagerank, Alexarank, provjera crnih spam listi itd.. Ti podaci se korisniku vraćaju u XML i JSON formatu.

POSLOVNI MODEL:
WhoAPI uslugu nudimo u paketima kao pretplatu i prepaid kao "plati-koliko-koristiš" model. Osnovna razlika između paketa je broj upita na API. Za veći broj dnevnih upita definitivno je potrebno više resursa pa je tako i taj broj API upita skuplji. Kod prepaid modela, jeftinije je krenuti sa testiranjem usluge ali i nužnije onima koji bi jednokratno htjeli napravit veliki broj API upita. Primjer takve primjene slijedi. Cijenu smo odredili na osnovu kalkulacije svih troškova tvrtke i držali u mjeri konkurencije. Vjerujemo da će se cjenici još mijenjati stvaranjem iskustva a da pritom ne idemo na štetu postojećih korisnika.

4. Odličan - "Preporucamo.com"

NOSITELJ PROJEKTA:
Sasa Kovacicek (Zagreb)

OPIS PROJEKTA:
Multimedijski info portal, s naglaskom na TV uređaje. Opisi, vijesti, recenzije, akcije i tehnologija pisani su svima razumljivim jezikom, s naglaskom na bitne stvari. Što pojedina tehnologija donosi u praksi, bez previše teoretiziranja o principima rada...  

POSLOVNI MODEL:
Za sada klasično oglašavanje, u pripremi je affiliate program s posebnim popustima za čitatelje stranice.

 

Organizatori još jednom čestitaju sretnim dobitnicima natječaja startUPweb 2011. Svima ostalima želimo još bolje ideje u narednom periodu, te da pokrenu ili osmisle još inovativnije projekte jer natječaj startUPweb 2012 će doći brže nego što mislite! :)