Internet sve važniji za uspjeh u turizmu

17.03.2011.

Internetski trendovi u turizmu bili su u središtu pozornosti desete po redu konferencije Kolektiva Web::Strategija koja je jučer u Zagrebu prvog dana održavanja okupila oko 300 turističkih i internetskih stručnjaka.

Kolektiva Web::Strategiju X je, uz najveći broj sponzora do sada, pokroviteljski podržalo i Ministarstvo turizma, čiji je savjetnik Ivo Bašić istaknuo kako najveći svjetski tour operater TUI trenutno 30% rezervacija bilježi online bookingom, a za očekivati je da će taj broj do 2014./2015. godine premašiti 50%. Ministarstvo turizma RH je vrlo svjesno snage Interneta, pa je tako u Internet promidžbu kroz portale, tražilice, u okviru web marketinga i kroz društvene mreže u prethodnoj godini uložilo 16 milijuna odnosno 17 do 18 posto ukupnih sredstava.

Predstavljanje Kolektive, prve hrvatske stranice za grupnu kupovinu i generalnog sponzora konferencije otkrilo je zanimljivu činjenicu kako je Kolektiva brojem Internet transakcija u 2010. godini dostigla ukupan broj tih transakcija u cijeloj državi godinu ranije. Zoran Savin naveo je primjere ponuda s područja turizma i podsjetio kako se preko Kolektivinih partnera iz mreže Rebate networks hrvatske turističke destinacije moguće prodavati i u drugim.

Igor Švehla i Jaroslav Sykora iz Hrvatskog Telekoma-a otkrili su kako je u 2010. godini 11 milijuna turista u Hrvatskoj ostvarilo 56 milijuna noćenja, od čega gotovo 50 posto kod privatnih iznajmljivača, pri čemu su istaknuli nedostatnu razvijenost online bookinga.

Koliko je za uspjeh nekog projekta bitan web usability istaknuo je u svom predavanju Simon Meglič, direktor najveće slovenske internetske putničke agencije Potovanje.si koji je rekao kako sam usability nije jamstvo uspjeha stranice, ali kako bez njega stranica sigurno neće polučiti uspjeh. Ovo je posebno važno u svim prodajnim djelatnostima poput turizma jer loš usability predstavlja prepreku u konverziji, tj. u samoj kupnji ili rezervaciji.

„Hoće li u budućnosti uopće biti potreban turistički ured" upitao se Šveđanin Magnus Emilson čija platforma Citybreak predstavlja rezervacijski softver koji nudi niz mogućnost vezanih uz smještaj ciljajući na sve veću uporabu i dostupnost Interneta i pametnih telefona.

Kolektiva Web::Strategija X tradicionalno je dodijelila i svoju Zlatnu nagradu Web::Strategije koju su ovaj put osvojili tražilica za nekretnine GoHome i web stranica za iskustvene poklone PokloniMe.hr. U ime te stranice organizatoru su se zahvalile Kata i Ivana Barišić, koje su izjavile kako se doista nisu nadale ovakvom priznanju s obzirom da je projekt još na samom početku.

Prvi dan Kolektiva Web::Strategije završen je uz nastup trojice standup komičara i završnu nagradnu igru sposobnosti za svu prisutnu publiku. Preostala dva dana konferencije (od ukupno tri dana) održale su se seminari i radionice Web::Edukacije o tome kako poboljšati prodaju u turističkom sektoru.