Koliko je web bitan za turizam?!?

12.03.2013.

Provedeno je istraživanje o navikama domaćih gostiju kad je u pitanju veza između web-a i turizma...

rezultati ankete za Web::INDUSTRIJUDana 5. ožujka uspješno je zatvorena anketa čiji su se rezultati željno iščekivali kako bi na nadolazećem sajmu "Web::INDUSTRIJA - Puni i van sezone", koji se održava pod pokroviteljstvom Ministartstva turizma Republike Hrvatske, organizatori mogli posjetiteljima pružiti znanja o najnovijim trendovima u web-turizmu. 

Koliko je web bitan za jednu od hrvatskih najvećih i najprofitabilnijih grana gospodarstva, uvjerit ćete se čitajući rezultate provedenog istraživanja.

Ovim putem organizatori sajma Web::INDUSTRIJA još jednom zahvaljuju agenciji Proago, savjetodavnoj tvrtki, tvrtki Escape na čelu s Damirom Podhorskim, stručnjakom za internetski marketing te svim sudionicima ankete. Čestitaju i sretnim dobitnicima besplatnih kotizacija za sajam a to su: Monja Jozef, Igor Crnojevac i Maja Zovko Miholić!

Internet tražilice - najbolji prijatelji iznajmljivača

Nimalo ne iznenađuje podatak da gotovo 90% gostiju svoje turističko odredište traži preko interneta, dok čak 80% njih pritom koristi tražilice (Google, Yahoo,...).

Kad je u pitanju mjesto na kojem gosti pronalaze informacije o željenom odredištu najviše je onih koji podatke traže na turističkim web portalima i web stranicama ciljane destinacije, iz čega se može zaključiti da je od iznimne važnosti izgled i funkcionalnost web stranice svakog turističkog odredišta. Drugu grupu mjesta na kojima gosti pronalaze željene informacije čine web stranice turističkih agencija, internetski forumi ili blogovi te klasične preporuke prijatelja. Najmanji, ali ne zanemariv je udio onih koji se prije putovanja raspituju u poslovnicama turističkih agencija te u specijaliziranim časopisima za putovanja. Ovaj nam podatak pokazuje da je internet uvelike promijenio načine pronalazaka željenih informacija te da se od klasičnog odlaska u turističke agencije sve više informacija traži online.

Kupuju li se turistički aranžmani preko interneta?

Na pitanje bookiraju li gosti hotele i apartmane preko interneta dobivena su podijeljena mišljenja. Čak 27% ispitanih gostiju uvijek bookira smještaj online, dok jednaka trećina to gotovo nikada ne čini. Ostalih 44% gostiju ponekad učini online rezervaciju smještaja. Kad je u pitanju kupnja turističkih aranžmana putem interneta rezultati su vrlo slični. 

Na pitanje kupuju li gosti putovanja putem grupnih kupovina čak 50% ispitanih na to je pitanje pozitivno odgovorilo. 3% je onih koji to uvijek čine, dok se samo jedna četvrtina izjasnila da nikada ne kupuje na taj način. 

Kupnja avionskih karata putem interneta najzastupljenija je online kupnja, gotovo 60% gostiju kupuje avionske karte putem interneta. 

Web stranica - carstvo za gosta

O web stranici ispitanim su gostima bila postavljena pitanja:

  • Koliko Vam je bitan izgled web stranice na kojoj tražite potencijalni odmor te
  • Što Vas privuče na web stranici da ostanete na istoj i dalje proučavate te potencijalno i dođete u hotel/apartman,...?

Čak tri četvrtine gostiju izgled web stranice ocijenilo je vrlo bitnim. Kvalitetni opisi i dobre fotografije soba i apartmana te precizan prikaz cijena i usluga u hotelu dobili su najviše glasova kad je u pitanju "ono nešto" na web stranici. Virtualne šetnje kroz hotel, kvalitetni opisi i dobre fotografije dodatnih sadržaja, mogućnost online bookinga i plaćanja te točan grafički prikaz i opis puta do hotela, ostali su čimbenici koji u prosjeku 35% gostiju zadržavaju na web stranici ili potiču gosta na dolazak.

Što se tiče korištenja mobitela i tableta za pretraživanje i rezerviranje smještaja, mišljenja gostiju su se prepolovila. Pola gostiju uvijek ili ponekad koristi mobilne uređaje dok ih druga polovica rijetko ili nikad ne koristi u tu svrhu. Grupi gostiju koja pretražuje putem mobitela i tableta u velikoj je mjeri bitno da hotel ima mobilnu web stranicu. 

"Želimo odmor i van turističke sezone!"

"Dolazite li na odmor i van sezone" pitanje je na koje je 75% gostiju odgovorilo potvrdno. Sajam "Web::INDUSTRIJA - Puni i van sezone" pomoći će vam da naučite kako doći do tih gostiju. Kroz cjelodnevna predavanja te edukacije 2. i 3. dana imate priliku usvojiti sva potrebna znanja koja će Vam pomoći da proširite turističku sezonu. Proučite program sajma i rezervirajte svoje mjesto jer gosti Vas čekaju, trebate samo znati kako do njih doći!