Nakon SOPA-e, PIPA-e i ACTA-e dolazi CISPA!

10.04.2012.

Novi zakon nazvan CISPA (Cyber Intelligence Sharing and Protection Act), koji pokušava progurati Američki Kongres uz potporu velikih kompanija kao što su Facebook i Microsoft, nova je prijetnja slobodnom Internetu.

CISPA omogućuje velikim kompanijama iz Silicijske doline da prikupljaju informacije svojih korisnika pod izlikom 'cyber sigurnosti', "no najveći problem ovog zakona je taj što je njegovo područje djelovanja toliko široko da bi mogao dovesti do toga da kompanije i vlasti nadgledaju i cenzuriraju ono što ljudi pričaju.", prenosi Zimo.co

EFF (Electronic Frontier Foundation) upozorava da ako bi CISPA prošla, kompanije poput Twittera, Facebooka i Microsofta te Internet Service Provider-i kao što je Google, mogu presretati e-mailove i poruke te ih prosljeđivati vlastima ili drugim kompanijama, ili pak spriječiti da poruka dođe do odredišta. CISPA bi omogućila skupljanje velikog broja informacija za američku vladu i ujedno služila kao rupa u zakonima o zaštiti privatnosti.

Osim što CISPA uživa veliku potporu kompanija, kakvu ACTA, PIPA i SOPA nisu dobivale, velik problem zakona je općenitost: "Jezik (zakona) je tako širok da se može upotrijebiti kao za otvoreni napad na web sajtove kao što su The Pirate Bay ili WikLeaks", prenosi Mashable.com sa EFF-ovog bloga.

O prijetnjama slobodnom Internetu i što to znači za web struku i građane, možete saznati više besplatnim predavanjima na 4. sajmu "Web:INDUSTRIJA - Cool Stuff", 10.05.2012. u Hypo centru u Zagrebu.