Trendovi u 2014.

10.01.2014.

Dok koračamo prema kraju prve polovice ove godine, razmotrimo koji trend je najavljen da će dominirati prvim polugodištem 2014.

Naravno, da trendova ima više, pa krenimo redom i upoznajte glavna tri o kojima su pisali mnogi strani blogovi:

1. Content marketing ("Sadržaj je kralj")

Content marketing će biti izraženiji u internetskom marketingu nego ikada do sada. Jedan od glavnih puteva kojim agencije i kompanije postižu online autoritet je stvaranje vjerodostojnosti pred samim kupcima kroz neprekidno stvaranje vrijednog sadržaja. I to na širokom spektru kanala. Uglavno se to svodilo na pružanjem informacijama o proizvodu ili kompaniji te zanavljanju publike prisutne na pojedinom kanala. Tim pristupom su agencije omogućile kompanijama da dobiju zamjećenu online prisutnost i lojalnost pratitelja.

Prema Web Marketing Akademiji, za 2014. predlaže se da uključite sadržajni marketing kroz sljedeće kanale Vaše web-strategije:

  • društveni mediji,
  • članci na tematskim web stranicama,
  • tematski newsletteri,
  • prikaz studija slučaja i infografika,
  • puno video sadržaja,
  • veliki slikovni sadržaji,
  • sve prilagođeno mobilnim uređajima.

Koristeći ove gore navedene kanale, kompanije će biti u mogućnosti izgraditi pozitivnu reputaciju unutar svoje gospodarske grane. Ovaj trend sa content marketingom u biti svima nam govori da će 2014. godine dodatno oslabiti marketinške tehnike za TV i radio. Stoga je svima savjet da se usmjere na inbound marketing stvarajući vrijedan sadržaj koji potiče na akciju targetirane skupine kupaca. Kako biste dobili ideje oko poboljšanja Vaše strategije oko content marketinga, ne propustite nadolazeću Web::INDUSTRIJU i sva predavanja na njoj.

I za kraj, ne zaboravite koju veliku ulogu content marketing ima za SEO tj. pozicioniranje Vaših stranica na vrhu prve stranice rezultata svake tražilice.

2. Mobile ("Molim, spremite mi to za van")

Godine 2011. mobilni su uređaji po prvi puta u povijestiprešišali prodaju PC računala (ne samo zbog rasta prodaje, već i zbog početka generalnog pada prodaje računala). Još tada je istraživanje IDC-a zaključilo da će u 2017. godini 87% prodaje svih mogućih uređaja (koji će biti u svim mogućim oblicima i bojama) koji postoje na planeti Zemlji biti upravo - pametni telefoni i tableti.

Mobilno tržište konstantno raste, ali neprekinda migracija uporabe (neki korisnici više ne koriste PC računala za surfanje već isključivo kućne tablete) će potaknuti marketingaše da prošire paletu njihovih više-kanalnih strategija za online. Za neke marketinške agencije to će samo značiti izradu mobilnih aplikacija ili činjenje web stranica upotrebljivijima na ekranima pametnih telefona i tableta. Dok će kod nekih agencija to značiti povećanje budžeta za mobilno oglašavanje. 

Kao odgovor na ove mobilne zahtjeve tržišta, spomenuti ćemo našeg prijatelja Google-a koji je ponudio tzv. Enhanced Adwords. On tu pomaže agencija da svojim klijentima ojačaju CPC za oko 30% putem mobilnih uređaja.

3. Retargeting i društveno oglašavanje ("Potapšaj me iznova")

SMM (eng. Social Media Marketing) će biti sve šareniji i šareniji. Samo nekoliko godina ranije, kompanije su u svojim web-strategijama limitirale prisutnost na samo par društvenih mreža.

Naravno, vodeći su bili Facebook, Linkedin i Twitter. Sada se društvene mreže pojavljuju kao obavezan dio svake marketinške kampanje, a stasale su i mnoge nove društvene mreže kao što su Pinterest, Google Plus, Tumblr i Instagram, te ponudile poslovnom svijetu oglašavanje koje pomiče granice (stvaraju se nove medijske forme!) mogućnosti dosega do targetirane publike. Pri tome napredne marketinške agencije već i u 2014. koriste ove nove kanale oglašavajući svoje klijente integrirajući njihove proizvode i usluge u nove forme. Zanimljive su - probajte i Vi. Za početak, ako još niste, "prošečite" po zadnjim gore navedenim novim društvenim mrežama.

Osim društvenog, oglašavanje retargetingom nastavlja rasti te pri tome donosi nove mogućnosti koje će utjecati na rast efekta koji upravo retargeting oglašavanje stvara kada pobuđuje akciju kod osobe koja gleda u oglas. Kako retargeting radi? Kada posjetitelj posjeti neki site koji se oglašava, u njegov cookie se zapiše da je tu bio. Kada jednom napusti site, te surfa kroz različite druge sajtove, prikazuju mu se oglasi za ovaj prvi site i podsjećaju ga da se vrati (i kupi nešto), utjeću na prepoznatljivost (brend!) te u konačnici jačanje prodaje. Takav pristup cijelo vrijeme drži proizvod ili uslugu ispred očiju potencijalnog kupca, a i ne tako vremenski bliske psihološke studije su zaključile da jednostavno izlaganje imena (i vizualnih elemenata) stvara bliskost koja onda stvara povjerenje koje se u konačnici konvertira u kupovinu.

Čak i ako retargeting i društveno oglašavanje ne utječu na izravnu kupovinu, ove web-strategije se isplate na duži vremenski period. S obzirom na uspjeh koji je retargeting polučio, pogtovo na društvenim mrežama, kroz 2014. sigurno će vladati tržištem online oglašavanja.