Koji sajam odabrati?

23.11.2011.

Prije dva tjedna, od 9. do 12.11.2011. održan je na zagrebačkom Velesajmu sajam Info Restart u prevelikom paviljonu, s premalo posjetitelja, te bez publike za govornike. Zašto je kod Web::INDUSTRIJE "malo" drugačije?

Sajam Web::INDUSTRIJA 2012 - Cool Stuff biti će četvrti po redu sajam internetskih tehnologija i usluga, te kao jedini tematski sajam vezan uz web okarakteriziran kao najveće događanje tog tipa.

Sva sila medija

Prvi i važan korak u tome imaju mediji koji osim praćenja sajma, pišu i objavljuju tekstove o izlagačima, predavačima, te popratnim događanjima na sajmu. Osim što tako pozivaju posjetitelje na sajam, mediji pomažu svim izlagačima da postanu prepoznatljiviji kod publike. Naravno, izlagači to prepoznaju i često uzimaju i višegodišnju suradnju (s još većim popustima) za najam izlagačkog prostora ili vremenskog okvira za predavanje.

Kratko i jasno

Ono što će krasiti sajam Web::INDUSTRIJA 2012 će biti jednodnevni nastup predavača i izlagača. Time će doći do manjeg zamora (što fizičkog, što poslovnog) te onih koji izlažu i same publike. Kratkoća predavanja (svako je do max. 20 minuta) uvjetuje predavačima sažetost, programskom odboru odabir ključnih tema, a to je na kraju dana ono što publika cijeni. Pogotovo u današnje vrijeme brzog prijenosa mnoštva informacija.

Zvučna izolacija

Prostor svakog štanda na Web::INDUSTRIJI je "uokviren" konstrukcijama pravih štandova. Kako to izgleda možete vidjeti na lijevoj slici. Osim toga, to znači da je svaku štand zvučno izoliran (jasniji razgovor sa potencijalnim kupcima), omeđen granicama prostora uz "mogućnost slobodnog proširenja" prema posjetiteljima koji prolaze pored štandova.

Standardno je ut svaki štand osiguran stol (dvije uz mogućnost proširenja), stolice, pristup internetu te višestruki broj strujnih utikača ("štekera" :).

Naravno, svaki izlagač svoj "uokviren" prostor može ukrasiti svojim promotivnim sadržajima - roll-up stalcima (tzv. "pingvini"), posterima, TV plazmom, bojama, figurama, itd.

Mnogobrojna publika

No, ono što je ovdje najvažnije za sve koji nastupaju pred publikom - slušatelji su mnogobrojni - od samog jutra do navećer. Predavači ne predaju pred 10-20 slučajnih prolaznika, već predaju u prepunoj najvećoj dvorani pred stotinu i stotinu sudionika. To je ono što je ključni razlog zašto treba predavati na Web::INDUSTRIJI.

Ako ste već bili na sajmu, mogli se primjetiti da ponekad u dvorani ima i "previše publike". To znači da baš i nema mjesta za sjediti kod svakog predavanja. Zato, pred kraj ovog teksta, savjet za buduću publiku - mjesto u dvorani zauzmite na vrijeme!

Birana stručna predavanja

Ulaz na sajam Web::INDUSTRIJA je uvijek bio besplatan, što je bio pravi "mamac" za posjetitelje jer su organizatori u dvorani s predavanjima tokom cijelog dana održavali niz biranih stručnih predavanja (bira ih programski odbor!) te onih s poznatim osobama iz struke uz nekolicinu sponzorskih. Dakle, na Web::INDUSTRIJI ne može predavati bilo tko.

Sama dvorana za predavanje je uvijek bila zvučno izolirana od ostatka sajma (predavanja su smještena u najvećoj dvorani na katu Hypo centra). Dok se u ostalom dijelu sajma mogla čuti "dobra mjuza" te žamor izlagača te posjetitelja - što sa štandova, što iz obližnjeg kafića, što sa veeelike terase.

Najposjećeniji "event" za web zajednicu

Za kraj, sa preko šest stotina posjetitelja u jednom danu, Web::INDUSTRIJA ne samo da je postala NAJVEĆE OKUPLJANJE WEB ZAJEDNICE U REGIJI, već odlična platforma za networking svim pristupnim posjetiteljima. Na izlagačima i predavačima je da ju iskoriste.

Nadamo se da će Vam navedene smjernice pomoći u budućnosti koji sajam odabrati, gdje nastupiti i na koji način.

P.S. Naš savjet - nastupite na svakom mogućem sajmu! :)