Predavanja

Kako je Samoborski fašnik gradio reputaciju putem weba

Predavačica: Zdravka Škugor Ferdebar

Samoborski fašnik jedna je od najstarijih pokladnih svečanosti u Hrvatskoj. U 2013. godini obilježila je 187. godinu održavanja. Samoborski fašnik održava svoju stoljetnu tradiciju ali danas kao moderna manifestacija.

Kroz organizaciju pokladnih povorki i duhovito podvrgavanje kritici opće, mjesne, političke, državne i danas europske društvene prilike čuva se nasljeđe. Povratak političkoj satiri obilježen je posebno ove godine kroz vizualni identitet, promotivne materijale, vanjsko oglašavanje, satiričke listove i posebnu dimenziju vanjskog uređenja u dekoraciji grada.

U promociji projekta uz marketinšku platformu naglasak je na komunikaciji s medijima i javnošću gdje se ističu svi web kanali koji se koriste, web stranice, elektronički mediji, web portali i društvene mreže.

187. Samoborski fašnik ostvario je AVE vrijednost za sve medije 8.509.313,71 kn, ukupan broj objava (tiskani, elektronički, portali) 1162 objave, a od toga 478 objava portali i 473 objave društvene mreže/blogovi.

Tko je Turist v2.0?

Predavačica: Kristina Črep

Internet i moderne tehnologije promijenile su svijet, a time i potrošača. Globalne turističke ponude danas su transparentne, te se mogu birati globalne destinacije po najpovoljnijim cijenama.

 • I na koji se način onda turist danas odlučuje kako će provesti godišnji odmor?
 • Gdje se u toj ponudi nalazi Hrvatska?
 • Jesmo li i dalje (jedina) destinacija i našim hrvatskim turistima?

Prije analize same ponude, potrebno je razumjeti kome uopće nudimo naše usluge, kakvi su to turisti, što oni žele i kojim putem uopće možemo doprijeti do njih.

Tek ako znamo te informacije, možemo dovoljno kritično i realno analizirati i našu ponudu, te ju prema potrebi i prilagoditi novim uvjetima. Valicon, savjetodavna marketinška agencija, jedna od vodećih na području regije jugoistočne Europe, na ovogodišnjem sajmu Web::INDUSTRIJA 2013 osvrnut će se upravo na tu temu i pojasniti turizam kroz oči novog korisnika - Turista v2.0.

Tu se primarno govori o 2 segmenta:

 • tzv. generaciju Y, koja je odrasla s Internetom i sada počinje stvarati i vlastite obitelji, te
 • generaciju X, među kojima su posebno zanimljivi oni koji su već usvojili Internet i korištenje modernih tehnologija i pokazuju se kao najbolji potrošači općenito.

Kroz predavanje ćete dobiti vrlo korisne uvide u današnjeg hrvatskog Turista v2.0 i pojašnjenje kako oni odabiru destinaciju godišnjeg odmora, gdje se informiraju, što im je važno... Pored toga, čut ćete i slovenska iskustva, te dobiti pregled trendova ključnih za turizam danas.

Mali oglašivači apartmana u potrazi za SEO-m

Predavač: Siniša Gavrilović

 • Što sve može SEO u 2013.?
 • Što više ne može?
 • Kako Vam SEO može biti prijatelj a kako najgora noćna mora?

Poslušajte predavanje jednog od najpoznatijih domaćih SEO stručnjaka o SEO tematici uz poseban osvrt na primjenu SEO tehnika u turizmu.

Na ovom ćete predavanju čuti sve o SEO-u, osnovama koje se nisu promijenile ali i nešto o stvarima koje su se vremenom promijenile. Nakon toga kroz ulogu malog oglašivača apartmana, vidjet ćete na koji način on svoju šansu traži na internetu. Koje mu prednosti nudi SEO optimizacija, ali i koje prepreke treba preskočiti kako bi imao što veću posjećenost?

Nakon malog iznajmljivača smještaja, bacit će se pogled na SEO nastup većih hotelskih kuća, sa primjerima uspješne SEO prakse u turizmu koje možete i sami usvojiti. Sve to začinit će se brzim pregledom osnovnih SEO alata za male i velike SEO majstore.

Hrvatski travel web shop

Predavač: Igor Horvat (trip.hr)

U današnje vrijeme gotovo ne postoji proizvod ili usluga koju nije moguće kupiti on-line. No, unatoč tome na hrvatskom webu još uvijek ima mnogo prostora za pružanje te vrste usluga u turizmu. Trip.hr kao jedan od rijetkih hrvatskih web shopova preko kojeg je stvarno moguće kupiti putovanje je to uvidio i odlučio popuniti taj prostor.

"Naš cilj je stvoriti jedinstven web shop koji će putnicima pružati cjelovitu i  široku paletu turističkih usluga upravo preko interneta. S vama želimo podijeliti svoju viziju te prenijeti dosadašnja iskustva." - Igor Horvat

Kako turizam treba iskoristiti grupne kupovine

Predavač: Tomislav Sinković

Kroz ovo predavanje naučiti ćete: 

 • Što je grupna kupnja? Gdje je nastala i kada? Kada je došla u Hrvatsku, koliko ima portala, razlike između portala?
 • Način na koji funkcionira gruna kupovina
 • Turizam i grupna kupnja - kako grupnom kupovinom povećati prodajne rezultate u turizmu?
 • Kako odabrati portal za suradnju? Na što treba obratiti pozornost, čega se treba čuvati?
 • Važnost interneta za turizam (kako ljudi koriste web za prikupljanje informacija prilikom odluke gdje putovati), mali savjeti i trikovi

Zašto je Inbound marketing "ubojica" klasičnog marketinga?

Predavač: Ratko Pesek

Svi znamo da su neki od ciljeva marketinga povećati vidljivost ili svijest, najčešće o proizvodu, robi ili usluzi. Razlog radi kojeg sve to radimo je još logičniji - želimo nešto prodati.

Upoznajte "all in one" rješenje za automatizaciju marketinga. Metode klasičnog marketinga nerijetko su vrlo agresivne i iritantne. Zašto? Jer onaj koji šalje poruku zna gdje se mi u određeno vrijeme nalazimo i tu poruku nam doslovce nameče, koristi priliku - usred omiljene serije, na putu prema kući, kada čitamo novosti uz kavu i slično bez obzira da li mi tu poruku u tom trenutku želimo ili ne.

Inbound marketing s nama komunicira u trenutku kada mi to želimo i to na način kako želimo, a aktivira se upravo kada krenemo zadovoljavati neku potrebu ili rješavati problem. Idealan trenutak da nam se predstavi i iskomunicira rješenje, a upravo internet kao medij omogućava dvosmjernu komunikaciju - interaktivnu i proaktivnu. Ako tvrdimo da je marketing investicija, logično bi bilo da možemo precizno mjeriti rezultate marketinških aktivnosti i povrat na tu investiciju. Sa inboundom možemo.

Qmini je Hubspot certificirana agencija, a na prezentaciji će Vam predstaviti osnovne postulate Inbound Marketinga i pokazati primjer dobre prakse i ono najbitnije - rezultate!

User experience in tourism: Increase your conversion with Eye tracking

Predavač: Tomaž Erjavec

Already 50 years ago Peter Drucker wrote: »The customer rarely buys what the company thiinks its selling him.«

Selling today is harder than ever, customers are educated, well informed, traditional techniques are becoming less effective, sharper global competition and longer sales cycles.

In short presentation we will learn basics about Eye tracking, which opens the door to the unconscious processes of our consumer brain. 

Nagradnim igrama na Facebooku do vrhunskih rezultata

Predavač: Petar Bogdan

Vjerovatno se mnogi od vas pitaju zašto korisnici toliko vremena provode unutar Facebook aplikacija i kakve koristi tvrtke imaju od toga?

Preko milijardu korisnika na ovoj društvenoj mreži je impresivna baza, a velik dio njih može postati korisnik vaše aplikacije, odnosno sudionik nagradne igre. Preko 140 milijardi konekcija na Facebooku je mreža koja glas o vašoj nagradnoj igri može proširiti u kratkom vremenskom periodu i generirati velike brojke po pitanju korisnika, ali i monetizacije. Nagradne igre na Facebooku su jedan od vrhunskih načina promocije po cijelom svijetu a naročito za sve koje se bave turizmom.

Predavanje će sadržavati priču o postavljanju ciljeva nagradnih igara, odabiru pravih aplikacija za nagradnu igru, definiranju pravila za nagradne igre i uspješne primjere iz prakse.

Kako prevođenje doprinosi boljem pozicioniranju turističke ponude na internetu

Predavač: Mladen Stojak (CIKLOPEA d.o.o.)

Na ovom predavanju saznat ćete o:

 • Utjecaju novih tehnologija na poslovanje u turizmu i rastu značaja višejezičnih rješenja,
 • Utjecaju i značaju prevođenja i lokalizacije s ciljem boljeg pozicioniranja turističke ponude na internetu,
 • Utjecaju engleskog jezika i glokalizaciji,
 • "Underwear effect" i sklonosti kupnje,
 • Odabiru ciljanih tržišta i jezika,
 • Kako doprijeti do većeg udjela u online populaciji ili povećati doseg online kupovne moći,
 • Prijedlozima za strategije lokalizacije te

... još mnogo toga o lokalizaciji i kako ju iskoristiti u cilju boljeg pozicioniranja online turističke ponude.

Prvi digitalni turistički info vodič kroz destinaciju

Predavačica: Ljubica Stanković (Studio Beluga d.o.o.)

Uvidjevši kako se nove informacijske tehnologije i trendovi sve više primjenjuju i u turističko - ugostiteljskoj djelatnosti, tvrtka Studio Beluga je u ožujku 2012. godine javnosti predstavila svoj projekt pod nazivom Guidoo Info Guide system.

Riječ je o prvom digitalnom info vodiču smještenom na visokofrekventim mjestima u destinaciji. "Guidoo" predstavlja samostojeći turistički informacijski stup zasnovan na touch screen tehnologiji i web aplikaciji, jednostavan za upotrebu svim generacijama i nacionalnostima. Svrha ovakog načina prezentiranja turističkih sadržaja je turistima i ostalim korisnicima totema pružiti direktan pristup cjelovitim informacijama destinacije u kojoj se nalaze, i to u realnom vremenu. Ujedno, cilj je omogućiti turističkim, ugostiteljskim i ostalim subjektima, na čije poslovanje turizam ima utjecaj, moderan i direktan način pristupa svojim ciljanim javnostima.

Tvrtka Studio Beluga u svom izlaganju detaljnije će vam predstaviti svoj Guidoo projekt, razvojni put od Dubrovnika u ostale djelove RH te prikazati njegove mogućnosti i prednosti u odnosu na klasične načine oglašavanja turističko - ugostiteljskih usluga.

"Srdačno Vas pozivamo na naše izlaganje, bit će nam iznimno zadovoljstvo prezentirati ovaj projekt i odgovoriti na vaša pitanja."  - pozivaju iz Studia Beluga

Društvene mreže u turizmu- Spas u zadnji čas ili?  

Predavačica: Elizabet Roža

Prezentacija će obraditi temu najčešćih zabluda o društvenim mrežama u turizmu.

Marketeri društvene mreže nerijetko shvaćaju kao spas u zadnji čas i to vjerujući u opće prihvaćene teze koje navode da je: 

 • Promocija na društvenim mrežama  brza i jednostavna
 • Aktivnost na društvenim mrežama jeftina/ besplatna
 • Društvena mreža- novi kanal prodaje

Prezentacija će obuhvatiti navedene teze o društvenim mrežama u turizmu i predložiti prave prilike društvenih mreža koje Valamar primjenjuje.

Integrated approach to hotel online marketing

Predavač: Jan Kamenicek

Hospitality industry needs to embrace a holistic approach to E-commerce, which is no more only about a booking engine on the homepage and a representation on online travel intermediaries. Hotels must adapt their E-distribution strategy to enhance interaction with customers by properly using all tools available to them to reach the "internet, mobile and tablet traveler". 

The marketing focus has to be balanced out between investing into intermediary channels and direct channels where the interaction with consumers is crucial. Hotels need to take on this risk and become the masters of their own fate. 

The presentation will take a deeper look at online marketing options hotels can avail themselves of in the area of search engine marketing, contextual and behavioural advertising, mobile and tablet marketplace, Google and Tripadvisor, and what benefits can be exploited. 

Optimizacija prodaje online kanalima u hotelu

Predavač: Ivan Gašpert

U vrijeme internet poslovanja hotelijeri i svi turistički djelatnici moraju biti svjesni okruženja u kojemu posluju. Od sredine 90-tih godina kada je krenula zlatna era „online booking“ sustava do danas, online turističke agencije bilježe velike stope rasta. Danas u svijetu svaka treća rezervacija smještaja odvija se putem online turističkih agencija dok se za svaku drugu napravljenu rezervaciju koristi internet.

Procjenjuje se da je tijekom 2012. godine ukupno putem online kanala prodano turističkih usluga u vrijednosti od 313 milijardi USD. Online turističke agencije su danas partneri bez kojih hotelijeri ne mogu zamisliti svoje poslovanje. Unatoč tome hotelijeri, u svrhu maksimiziranja profita, ulažu velike napore u povećanju direktnih rezervacija bez posrednika. Za uspjeh u tome cilju potrebna je sustavna angažiranost i jasna strategija u svim marketinškim aktivnostima hotela ili hotelske kompanije.

Palace Hotel Zagreb kao mali nezavisni hotel je svijetli primjer kako se jasnom strategijom može povećati broj direktnih rezervacija i ostvariti veći prihodi. Na ovom ćete predavanju čuti kako najbolje optimizirati prodaju online kanalima.

CMS sustav "Globaladmin" i "Once Football"- iPhone aplikacija

Predavači: Ratko Štern i Dalibor Čvek (Globaldizajn d.o.o.)

Samostalno razvijen sustav za jednostavno održavanje web stranica - Globaladmin - omogućava korisnicima brzo i efikasno postavljanje novih i mijenjanje postojećih sadržaja na web stranicama. Svaki korisnik s osnovnim znanjima rada na računalu upotrebom Globaladmina može u potpunosti savladati proces promjene sadržaja na stranicama bez upotrebe dodatnih alata (HTML editora, FTP klijenta...) i poznavanja programskih jezika (ASP, PHP...).

Za sve ljubitelje nogometa, Once aplikacija je jedinstvena, sofisticirana i razvijena posebno za analizu nogometnih utakmica, namijenjena trenerima, skautima, igračima, medijskim kućama i drugim zaljubljenicima u nogomet. Pokrivajući europske nogometne lige, Once pruža detaljne informacije o utakmicama 12 sati nakon završetka utakmice.

Experience marketing: Neka se gost ponovo vrati i vas preporuči prijateljima!

Predavač: Simon Meglič

 • Što bi mogli napraviti sa Vašom turističkom uslugom kako bi Vam se gosti vratili?
 • Što napraviti da Vas korisnici Vaših usluga preporuče svojim prijateljima (word of mouth)?
 • Kako dobiti dobre komentare Vaših posjetitelja na Tripadviser-u i Booking.com?

Za sve to trebate zadovoljnog gosta, koji je kod Vas imao dobar „user experience“! 

Istraživanja su pokazala da su troškovi dobivanja novog kupca 5-6 puta veći od prodaje našem postojećom kupcu, zato Vam je povratak gostiju vrlo važan za Vaš profit. Useri više vjeruju svojih prijateljima i njihovim iskustvima, koji su to dijelili na webu nego Vašim web stranicama. 

Na predavanju ćete dobiti korisne savjete, kako poboljšati zadovoljstvo vaših gostiju putem experience marketinga.

 • Kako napraviti Vaše web stranice?
 • Kako zaposlenike, ambient i usluge napraviti da budu više user frendly?
 • Kako gledati očima vašeg gosta?
 • Što napraviti da vas gost ne zaboravi?

Na predavanju ćete vidjeti i praktične primjere, kako možete postići da se Vaši gosti osjećaju bolje.

Real-time bidding u turizmu

Predavač: Saša Stanković

Predavanje će se otvoriti jednom velikom inovacijom iz Googlea - Universal Analytics, a nakon toga obradit će se neke novosti koje bi hotelijerima bile jako korisne, a dolaze u AdWords sustavu (enhanced campaigns i neke nove ekstenzije).

Nakon kratkog uvida u prednosti / koristi istih osvrnut će se u nove kanale komunikacije (za naše tržište) i tu će se kratko pokazati Plista, a potom će se obraditi RTB sustavi te njihove prednosti / mane.